גרפיטי הקורונה שוטף את תל אביב, עד מתי? (צילום: Niro Trip)

1/3. איץ קורונה טיים: סיורי הגרפיטי של לג'יט יוצאים לדרך

מהיום ועד סוף החודש נקח אתכם לסיורי גרפיטי מודרכים ברחבי תל אביב. איך זה יקרה? צפו בסרטון ובתערוכת הצילומים שאחריו. כל הההסברים בפנים

מאז ומתמיד, סצנת הגרפיטי בארץ ובעולם נחשבת ככלי מחאה לביקורת כלפי החברה, התרבות והשלטון המקומי. הביקורת, לעיתים נועזת ומחוצפת, מסווה בעצם באמצעות ציורים צבעוניים ומקסימים, שמטרתם לגרום לנו לחשוב, להרגיש ואפילו לפעול לטובת שינוי אקטיבי הקשור באג'נדה המוצגת על קירות העיר.

יוצאים לדרך

בואו לסייר במעוז הגרפיטי של תל אביב ולהכיר את סצנת הקירות המעודכנת המתייחסת לווירוס הקורונה כפי שהיא מופיעה, ממש עכשיו, על קירות תל אביב. וכל זה, בלי לצאת מהבית (צילם וערך: נירו טאוב):

עדיין לא מנויים לניוזלטר של LEGIT? זה בדיוק הזמן להקליק

עד מתי?

למרות הסגר הארוך שהביא אתו וירוס הקורונה, החליטו אמני הרחוב הישראלים דווקא כן לצאת לרחוב ולשתף עוברים ושבים בדעות ובמחשבות שלהם על התקופה הנוכחית.

(צילום: Niro Trip)

עד מתי קוביד-19? הוא טייק אוף על המשפט המפורסם של החיילים המחכים לתאריך סיום שירותם הצבאי "עד מתי נובמבר 2020" למשל. רק שלגבי וירוס הקורונה, נראה שאנחנו עדיין לא יודעים מה יהיה תאריך השחרור.  

(צילום: Niro Trip)

התפשטות הווירוס התחילה בעיירה הוואן שבסין הרחוקה. אבל כבר באותו הלילה, הופיעה דמותו של הסיני האשם על קירות השכונה.

(צילום: Niro Trip)

הקורונה הגיעה לארץ בחודש מרץ 2020. הדרישה הראשונית, הייתה שמירה על ההיגיינה האישית ושטיפה מרובה של הידיים שלנו על מנת לא להעביר את הווירוס במגע. זה קרה כחודש לפני חגיגות חג פסח, לכן השימוש במילה ״ורחץ״ מקבל פה כפל משמעות משעשע במיוחד.

דגם מסכתך

(צילום: Niro Trip)

עכשיו, כשמסכה היא פריט חובה בלבוש היומיומי שלנו, האמן ng בחר להציב מראה קטנה על הקיר ולהעביר אותנו לבסיסים הצבאיים של צה״ל. את המשפט האיקוני ״חייל, דגם הופעתך״, הוא החליף ל ״אזרח, דגם מסכתך״.

(צילום: #TAG)

ביצירה אחרת, #tag משתמש בדמויות מסצנת הפושעים המפורסמת של הסרט 'ספרות זולה' של טרנטינו. רק שכאן, במקום אקדחים אמיתיים, הוא שתל את האקדחים האיקוניים של תקופת הקורנה למדידת חום לפני כניסה למבנים סגורים.

(צילום: Niro Trip)

הדעות לגבי אמיתות וירוס הקורנה מתחלקות לשתיים: המפחדים, שמאמינים ועוקבים אחרי הנהלים עד רמת הפרטים הקטנים. ואלו שחושבים שזוהי קונספירציה שלטונית שצריך רק למרוד נגדה. האחרונים, מבקשים ״יתנו להשתעל בשקט״ מבלי שיטרידו אותם בעטיית מסיכה.

(צילום: Niro Trip)

המחאות האקטיביסטיות הלכו והתגברו, החל מהפגנות בבלפור ועד לכיכרות הערים. אבל ישנן גם יוזמות של מחאות אישיות יותר המופיעות על מרפסות הבתים: ״אנחנו התקווה״ היא זו הדוגלת בגישה האופטימיות יותר.

מהפכה

(צילום: Niro Trip)

יש שאומרים שהמהפכה הפוליטית של 2020, נגד השילטון הנוכחי של הליכוד, מתבצעת בחסות האופוזיציה. ווירוס הקורונה, מן הסתם, יצר טיימינג מושלם ליצירת מהפכה.

(צילום: #TAG)

האמן #tag, המשלב בין יצירות קלאסיות לעולם הדיגיטלי, על מנת להביע מסרים עדכניים לזמננו, בחר הפעם במהפכה הצרפתית. הדמות המפורסמת שבחר היא מריאן, אישה צעירה, בעלת הבעה נלהבת, נמצאת בתנועה ולבושה בשמלה חשופת חזה. מריאן, מייצגת את המהפכה שסימלה את החירות והתבונה. אצלנו, היא מופיעה עם מנורה, סמל יהודי מקומי שמקשר את המהפכה לארץ ישראל, כאן ועכשיו.

(צילום: Niro Trip)

שוק העבודה קפא והושתק, תושבי המדינה הפכו להיות תלויים במענקים ובתמיכה כספית מהממשלה. התוצאה היא, מספר עצום של מובטלים, עסקים שנסגרו וחוסר יכולת להתאזן פיננסית. כל זה, תוך קריאת עזרה של ״העניים החדשים״ לממשלה הקוראים ״נחנקנו״.

(צילום: Niro Trip)

האמנית ID, החליטה להלביש את הדמות המייצגת אותה ברחובות העיר במסכה וכפפות ואפילו לצייד אותה בשלט שדורש: ״בלי חיבוקים״. אבל ניתן לראות את המחיקות בצבע שחור של אמן אחר המגיב ליצירה, כשהוא מנסה לשבור את החוקים הבלתי אנושיים האלו ומוחק את המסיכה ואת המילה "לא" מהשלט. כך שמבחינתו לפחות, עכשיו אפשר שוב להתחבק.

(צילום: Niro Trip)

קירות וירטואליים

לאחרונה, התמעטו יצירות הגרפיטי על קירות העיר, בגלל החוקים הנוקשים של הסגר והדרישה לשמור על מרחק חברתי. נראה, שכרגע רבים מהאמנים מסתפקים ב"קירות״ של הרשתות החברתיות כדי להמשיך ולהפיץ את המסרים החזותיים שלהם. 

(צילום: Niro Trip)

נירו טאוב הוא אמן רב-תחומי בוגר בצלאל, ומדריך טיולים מוסמך החוקר את התפתחותו של עולם הגרפיטי ואת אמנות-הרחוב הישראלית בפרט תחת השם NIRO TRIP.

(צילום: Niro Trip)

אולי יעניין אותך גם...