טוקיו 2020
טוקיו מתכוננת, צילום unsplash

5 דברים שאתם צריכים לדעת על המשחקים האולימפיים שנפתחים השבוע

תחת לא מעט מגבלות נפתחים השבוע המשחקים האולימפיים בטוקיו. מלבד הספורטאים והמשחקים עצמם, יש עוד כמה פרטים חשובים שחשוב שתכירו

הספורטאים כבר מתכוננים לכבוש את המגרשים והבריכות, היפנים מכינים את עצמם לעודד ולהריע לנבחרות הזרות והלפיד האולימפי תכף מגיע. אולימפיאדת טוקיו 2020 נפתחת בשנה איחור והולכת כמו בכל ארבע שנים, לרתק אליה צופים נלהבים רבים ברחבי העולם. היפנים עבדו עליה קשה והם רוצים שהיא תצליח, בכל הרמות ובכל האספקטים.

האצטדיון הלאומי החדש של טוקיו, שנחנך כבר לפני שנה וחצי כשהמשחקים עוד היו מתוכננים להתקיים ב 2020, תוכנן ועוצב על ידי האדריכל המפורסם קנגו קומה והוא מונה 68,000 מקומות ישיבה, שיארחו את טקסי הפתיחה והנעילה של המשחקים האולימפיים והפראלימפיים. מלבד זאת, היפנים רוצים להוכיח את עצמם ולספק חדשנות בכל פינה. הנה 5 דברים שייחדו את המשחקים:

מדים עשויי בקבוקים ממוחזרים

נושאי הלפידים האולימפיים בטוקיו 2020 לובשים מדים לבנים העשויים מבקבוקים ממוחזרים בעת מסירת הלפיד. המדים נוצרו מבקבוקי פלסטיק ממוחזרים שנאספו על ידי ענקית המשקאות קוקה קולה ועוצבו על ידי ההתאחדות האולימפית בטוקיו כמדי יוניסקס, תחת הנושא 'תקווה מאירה את דרכנו.'

הלפיד האולימפי

את הלפיד האולימפי שידליק את אולימפיאדת טוקיו 2020 עיצב המעצב היפני טוקוג'ין יושיוקה ושמו הוא 'פריחת הדובדבן'. הוא יוצר באותה טכנולוגיה חדישה שמייצרת גם את הרכבות המהירות ביפן  והוא עשוי מחתיכת אלומיניום אחת שלמה. אורכו 71 ס"מ, משקלו 1.2 ק"ג והוא מסמל את הסאקורה, או פריחת הדובדבן, הפרח המסורתי של הידוע ביותר ביפן.

מדליות מפלאפונים ממוחזרים

את המדליות של טוקיו הגה המעצב היפני ג'וניצ'י קוואנישי (Junichi Kawanishi), מנהל איגוד עיצוב השלטים ביפן וחברת העיצוב של אוסקה. העיצוב שלו נבחר מבין 400 עיצובים שונים שהוגשו לוועדה על ידי מעצבים מקצועיים וסטודנטים לעיצוב. "מעולם לא חלמתי שהעיצוב שהגשתי ייבחר בפועל", אמר קוואנישי, "עם הטבעות הבוהקות שלהם, אני מקווה שהמדליות יראו כמוקירות את מאמצי הספורטאים, המשקפות את תפארתן ומסמלות חברות." המדליות נראות כאבנים מלוטשות היטב ומטרתן להדגיש אור וזוהר, תוך שמירה על רוח התחרות וההנחיות של הוועד האולימפי הבינלאומי, לפיו כל אחת מהמדליות כוללת את נייקי, אלת הניצחון היוונית בחזית, וחמש הטבעות האולימפיות מאחור.

 

הוועדה המארגנת של המשחקים אספה את המתכות למדליות מקהילות מקומיות, 70 פאונד זהב, 7,716 פאונד כסף ו -4,850 פאונד ארד מ 78,895 טון גאדג'טים, כולל טלפונים

מיטות הקרטון בכפר האולימפי

הספורטאים באולימפיאדת טוקיו ישנו על מיטות העשויות מקרטון ממוחזר ומזרנים הניתנים להתאמה אישית של חברת המיטות היפנית Airweave, שיצרה 18,000 מיטות ומזרנים לספורטאים באולימפיאדת הקיץ, כאשר 8,000 מתוכם יועברו לשימוש הספורטאים הפראלימפיים לאחר מכן. מסגרות המיטה עשויות מקרטון ממוחזר, ואילו המזרנים המודולריים עשויים מסיבי פוליאתילן, שלדברי המותג ניתן יהיה למחזר אחר כך שוב ושוב, ללא הגבלה. גם ציוד השינה כמו דברים אחרים, היה צריך להתיישר עם תוכנית הקיימות של האירוע, שמטרתה לספק אירוע בר קיימא ולהציג מושגים ופתרונות חדשניים שיהיו להם למורשת לאחר המשחקים.

 

בעוד היפנים טוענים כי מיטות הקרטון חזקות יותר ממיטות עץ ואף עמידות יותר, בימים אלה עולות טענות כי הן דווקא שנויות במחלוקת ועוצבו בצורה זו במטרה למנוע מהספורטאים להפר את 'השילוב הראוי'. מסכימים?

פודיומים בהדפסת תלת ממד מפסולת פלסטיק

המנצחים במשחקים באולימפיים יוכתרו על פודיומים שתוכננו על ידי האמן היפני אסאו טוקולו (Asao Tokolo) שיוצרו מ -24.5 טון של פסולת פלסטיק ביתית שהושלכה. הציבור היפני תרם פסולת שוות ערך ל 400,000 בקבוקי סבון כביסה באמצעות יותר מ 2,000 קופסאות איסוף שהותקנו בסופרים ובבתי ספר ברחבי יפן. אחרי שמוחזרו והפכו לחוטי פלסטיק, הם שימשו להדפסת בתלת ממד של 98 פודיומים שישמשו את המשחקים.

נראה כי הועד המנהל של המשחקים האולימפיים של טוקיו 2020 עשה מאמצים אדירים כדי להפוך את המשחקים לחדשניים, עם הפנים לעתיד ולהגשים את חלום הקיימות. למרות זאת, כנראה שהתרומה האדירה ביותר לסביבה אינה אף אחד מהחידושים האלה, אלא דווקא העובדה שהתיירים לא יגיעו. לא ייסעו, לא יטוסו ולא יוכלו לצפות במשחקים מתוך האולמות והמגרשים, לפעמים חלומות מתגשמים.

אולי יעניין אותך גם...