אורי הולבן, מלון אוטופיה (צילום יחצ)

רשימת 15 הדברים שממש לא כדאי לכם לפספס ביריד צבע טרי 2019

מוזיאונים, גלריות, חללי תצוגה אלטרנטיביים, מלונות, בוטיקים וברים יפתחו את דלתותיהם להפנינג אמנות ועיצוב תל אביבי בועט שלא ראיתם כמוהו

מסתבר, שתל אביב באמת אף פעם לא מפסיקה. כמו בחו"ל, ממש היום, יום חמישי (30/5), ובמשך סוף שבוע ארוך של חמישה ימים, תהפוך העיר תל אביב להפנינג בועט של אמנות ועיצוב תחת הכותרת Fair & Gallery Weekend. במסגרת יריד 'צבע טרי 2019', יפתחו את דלתותיהם אינספור מוזיאונים, גלריות חללי תצוגה, מלונות, בוטיקים וברים וישתתפו בעשרות תערוכות לווין אלטרנטיביות שירוכזו בעשרה מקבצים ברחבי העיר. כל זה, במקביל לאירוע המרכזי של 'צבע טרי' שיתקיים במתחם אקספו תל אביב (גני התערוכה).

והנה כמה תערוכות לווין שממש לא כדאי לכם לפספס:

עם הרגליים על הקרקע

אחד המיצבים האמנותיים המפתיעים הוא, ללא ספק, זה של אוהד בנית Down To Earth אותו הוא מציג בשיתוף פעולה ראשון בארץ עם מותג ההלבשה COS. המיצב הפיסולי בנוי מאוסף של קומפוזיציות צורניות התלויות ברחבי החלל. המיצב מתייחס לכוח הכבידה ולהשפעתו על צורת התליה של האלמנטים הגיאומטריים ממש בדומה לבגדים התלויים על חבל. צורת התלייה והניגודיות שבין המונחים רך וקשה, מנהלים דיאלוג במעבר בין ממדים הנגלה לעין הודות לעוצמת התאורה השתולה בחלק מהצינורות. הקרנת וידאו מעניקה רובד נוסף לתחושת הריחוף של האלמנטים הפזורים בחלל ויחד עם סאונד המתלווה למיצג הם מייצרים חוויה אקספרימנטלית אצל המתבונן.
/// ניהול אמנותי: אייל דה ליאו. בנק החקלאות הישן, קרליבך 37, תל אביב. 

Down To Earth COSXOhadBenit (צילום איתי בנית)
Down To Earth COSXOhadBenit (צילום איתי בנית)

מלון אוטופיה

ואם כבר בעיר אז למה לא בבית מלון? כ 30 אמנים ישראלים בועטים ונחשבים מציגים בתערוכה קבוצתית רב תחומית המתקיימת במלון הלייטהאוס. התערוכה מוצגת בקומה מינוס שעתידה להפוך מיד לאחר התערוכה לאתר של ספא, מכון יופי, וחדר כושר. העבודות המגוונות, במדיה שונים, מייצרות רב-תרבותיות המכילה בו-זמניות את המינימליסטי והעמוס, המקורי והמשוכפל, הגבוה והוולגרי, המוכר והזר; זהו מרחב שברור איך נכנסים אליו אך לא ברור איך יוצאים ממנו.

/// אוצרת: דנה גילרמן. מלון לייטהאוס. בן יהודה 1, תל אביב.

יעל פרנק (צילום יחצ)

במקביל, תוצג תערוכת היחיד של האמנית לטיסיה בולו, Evidence ZerØ, במלון בראון TLV. מתוך התבוננות בתא המשפחתי במובנו הביוגרפי, צוללת בולו אל עמקי הארכיטקטורה הפסיכולוגית של מבנים ותצורות קלאסיות מעולם הצילום הכוללים רכיבים כמו פנים, מצלמה, גוף ועדשה. את זה היא עושה תוך פירוק והרכבה מחדש ובדיקת האפשרות ליצירת DNA מתוקן וחדש מאפס ראיות. זהו חלון הצצה אל מסע לילי בו מתרחשת זירת פשע מדומיינת השאובה מעולמות חזותיים של סרטי קולנוע משנות ה 80 בדגש על אזור ילדותה של אמנית ו"ילדי הצפון" שגדלו באמריקה ונותרו נודדים בעולם. 

/// אוצרת קרן בר-גיל. קלישר 25, תל אביב.

Object dark (צילום לטיסיה בולו)

חדר משלה

"כשהייתי בת 8, תמיד סגרתי את דלת חדרי, כי חששתי שאריה עלול להיכנס ולטרוף אותי. שם, לבדי בחדר הסגור, לא פחדתי יותר מכלום והרגשתי בטוחה. יכולתי לצייר, לקרוא ולחלום בשקט". לפני 90 שנה, פורסם ספרה של וירג׳יניה וולף, 'חדר משלה'. ‏"בספר זה היא דיברה על הצורך של כל אישה בחדר פרטי שהוא רק שלה, ליצור בו" אומרת הצלמת תמר קרוון המציגה בחלל של The Box "שם, למעשה, יצרתי את החדר שלי, בו מצויר כל עולמי הפנימי באמצעות צילום: אימהות, נשיות, אמנות ורגש".

/// נמל תל אביב.

מה בקופסה (צילום תמר קרוון)

מה האורך של חתיכת חוט

ולמה לא לבקר בסטודיו הפרטי של האמנית בתיה שני שמשיקה אותו לרגל האירועים עם התערוכה עם התערוכה 'ככל שיותיר לנו החוט'? בסטודיו, ששימש בעבר כמפעל לאבזמים, מציגה שני תערוכה העוסקת בנשים ובנשיות דרך הקשר בין טקסט, טקסטורה וטקסטיל. שני רוקמת על בגדים משומשים דימויים נשיים, טקסטים, שירה, מספרים וצורות אמורפיות. דרך השימוש בבגדים שספגו את חום הגוף, אוצרים בתוכם את זיכרונו ומהדהדים את היעדרותו, שני ממשיכה לעסוק בנושאים שמאז קמפיין #ME TOO נמצאים על סדר היום העולמי.

/// אוצרת: תמר דרזדר. הפלך 6 , תל אביב.

נשים ונשיות (צילום רן ארדה)
טקסט, טקסטורה וטקסטיל (צילום רן ארדה)

קרוב רחוק

נוגע לא נוגע הוא הנושא בתערוכה המוצגת בגלריה התחתונה של בית בנימיני. התערוכה של וולטר מק'קונל Regarding the Curved Earth מזמינה את המבקרים לשוטט בחלל ובן זמנית לחוש נגיעה והתרחקות. מצד אחד, מיצב מרתק השואב לתוכו ומצד שני, מחיצות חצי שקופות המונעות קרבה ממשית אל האובייקט המפוסל (אוצרת: שלומית באומן).

בגלריה העליונה מוצגת התערוכה 'רוח כדים' של ליאב מזרחי המצייר כדים, יוצר כדים חולם כדים נכנס אליהם ויוצא מהם בדרכים שונות ומשונות (אוצרת: שלומית באומן). בגלריה הקטנה, מוצגת 'השתקפות' של נועה פיין וליאור וגימה – תערוכה המבקשת לגעת במתח המתקיים בין בבואת האמן לבין יצירתו (אוצרת: עינב ברנס אליאס). 

/// העמל 17, תל אביב.

וואלטר מקקונל (צילום Maxwell-Mackenzie)
נועה פיין (צילום מיכאל מזרחי)

ובמסגרת היריד

בין החידושים שיפתיעו השנה במסגרת יריד 'צבע טרי' יוצג פוקוס בוגרי חממות – תערוכות יחיד לחמישה אמנים, חממת מפעל הפיס לעיצוב – שתציג שישה מעצבים צעירים נבחרים, ובימת מיצגים והופעות של עמותת הכוריאוגרפים. בנוסף, יוצג Fresh Paint Live, תכנית חדשה ביריד שתציע מיצבי משך – עבודות אמנות תהליכיות, המעניקות חוויות משתנות לאורך זמן, ורצועת מופעים ופרפורמנס.

תערוכות חדשות יוצגו בפורמטים המוכרים שבהם חממת האמנים העצמאים, מתחם עיצוב טרי, ביתן וידאו ומדיה חדשה באוצרות המרכז לאמנות עכשווית תל-אביב, פרויקטים למען הקהילה ותערוכה מרכזית בינתחומית שבה יציגו יחד יוצרים מקומיים ובינלאומיים את הזליגה המתגברת בתקופתנו בין אמנות, עיצוב, אומנות וטכנולוגיה. במסגרת שיתוף הפעולה המתמשך של צבע טרי עם ארט מרקט בודפשט, ובתמיכת שגרירות הונגריה לרגל שנת התרבות ההונגרית בישראל, יתקיים ביריד פוקוס בודפשט בדמות התערוכה הקבוצתית 'הצופה'.

 

והנה כמה מהדברים שממש לא כדאי לכם לפספס ביריד צבע טרי הקרוב:

אווירת צבע טרי (צילום אייל גזיאל)

עיצוב טרי

30 מעצבים עצמאים, חממת מעצבי מפעל הפיס, הפרויקט החברתי של ג'וינט ישראל ושלושה פרויקטים משותפים עם בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים – ישתתפו כולם בחממת העיצוב של היריד. המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל חוברת זו השנה השניה לארגון הג'וינט בפרויקט המציג כרזות דיגיטליות, שמטרתן לגרום לשינוי תודעתי כלפי אנשים עם מוגבלויות כשהשנה, הנושא הוא 'בודדים ברשת'. המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל תציג פרשנויות שונות לכלים קראמיים לשתיית קפה בהתאם לתרבויות הקפה השונות בעולם. עמדה אינטראקטיבית להכנת ולשתיית קפה בכלים היעודיים תפעל ביריד.

שולי ברנשטיין וולף (צילום אבי אמסלם)
הקולקציה השחורה של Alonso (צילום אלון סתר)

חממת העיצוב

שישה מעצבים ישראלים צעירים זכו למענק כספי לפרויקט חדש, ליווי של מעצבים בכירים ותצוגה ביריד צבע טרי 2019 – כל זה מטעם מועצת הפיס. המעצבים קיבלו מענק כספי בסך עד 50 אלף שקלים,לעצות מאנשי מקצוע במהלך עבודה על עיצוב וייצור פרויקט חדש ולחבילת תצוגה ביריד צבע טרי הכוללת הקצאת ביתן להצגת תוצרי החממה. חברי וועדה מקצועית התכנסה ובחנה את ההצעות שהוגשו, מתוכם נבחרו 6 מעצבים.

נעמה אגסי (צילום יחצ)
ניב תשבי (צילון יחצ)

קראפט דיגיטלי

שלוש מעצבות – בר אליאס, עדי קרני וניצן קיש מצורפות בצלאל, מציעות פירושים חדשים ומרעננים למתח שבין אומנות מסורתית לדיגיטלית ומאפשרות לכל המעוניין לקחת חלק בתהליך שתחילתו במחקר וסופו בתוצר מוגמר שאותו ניתן לרכוש. במסגרת זו יפעילו במהלך ימי היריד מדפסת תלת ממד שתדפיס במקום אביזרי אופנה ותכשיטים, ובמקביל יוקרנו על מסכי הווידיאו תהליכי העבודה של המעצבות.

איזה מתח (צילום יחצ)

תערוכה תמטית – בין אמנות לעיצוב

בעולם בו הגבולות כל הזמן מיטשטשים בין גבוה לנמוך, בין אמנות לעיצוב ובין עיצוב לקראפט – אין צורך להבדיל בין אמנים למעצבים. כולם יוצרים, כולם שואבים השראה ממגוון רחב של פרקטיקות, חוקרים ומחדשים כל הזמן. בתערוכה זו מציגים יוצרים מכל הקשת במדיה שונים הפועלים על התפר בין הדיסציפלינות הכביכול נפרדות ומשאירים לצופה לתת אינטרפטציה למוצגים.

כך למשל: רגעי האור האחרונים ביממה, בעבודתו 'אור שקיעה' של היפני נובוהירו נקאנישי מוצבים כאובייקט פיסולי המשכי המורכב מעשרות צילומים, המתחברים באמצעות התנועה של המבקרים סביב ההצבה, וההשתהות שלהם בחללים שבין הדימויים ובמכלול של כולם גם יחד. המעצב והאמן הישראלי צורי גואטה, המתגורר ועובד בפריז, יוצק בעבודתו Recover חיים חדשים לחומרים קיימים ויוצר פסל פואטי הנוגע לתהליכים אקולוגיים. מכיוון מעט שונה, הישראלית טליה מוקמל תציג את הפרויקט 'נאו סטוקו' הנותן פרשנות חדשה לטכניקה מסורתית באמצעות מחקר וחדשנות חומרית.

תיק מפוסל, צורי גואטה (צילום יחצ)
Neo Stucco, טליה מוקמל (צילום Dima Reinstein)

לעת עתה זה סוד

יכול להיות שלא היינו מציינים כאן את פרויקט 'הגלויה הסודית' המתקיים מדי שנה אילו לא היה מקדיש את כל הכנסותיו למטרה נעלה. הפעם, יוקדשו ההכנסות ממכירת למעלה מ 1,000 הגלויות לעמותת שניר העוסקת בקידום שוויון הזדמנויות בחינוך ובתרבות. במהלך המכירה, יוצגו לקהל מעל לאלף עבודות איור מקוריות, כולן בגודל גלויה, של מאיירים ואמנים בעלי שם לצד מאיירים ואמנים צעירים וסטודנטים. כל הגלויות מוצגות במחיר אחיד של 180 שקלים לגלויה ובעילום שם. רק לאחר הרכישה, מגלים הרוכשים מי האמן שאת יצירתו ייקחו עימם. את הגלויות ניתן יהיה לראות לראשונה ביריד.

ששש... (צילום נגה שדמי ואן דה ריפ)

מראה מראה

המעצבת רחלי שרפשטיין לסטודיו REICH.co מזמינה את הקהל למשחק Play Date עם צמד הסדרות החדשות לקירות אותן היא מכנה Tiles ו Target. הסדרות מציעות השתקפות משחקית ומשעשעת כנקודת מבט נוסטלגית, שונה ומפתיעה, דרך משחקי ילדות פשוטים.

Tiles מורכבת מסדרה של שלוש צורות בסיסיות המוצעות בארבעה גוונים של מראה שניתן לחבר זה לזה באמצעות מגנטים. כך, למעשה, הקומפוזיציה על הקיר יכולה להשתנות בכל פעם שעוברים ליד המראה, לספק הפוגה משחקית וליצור שינוי במראה החלל ובמראה המשתקף למתבונן. גם בסדרת Target משתקפת הבבואה בגוונים רכים ומרוככים אם כי כאן ההשראה היא ממשחק קליעה למטרה כשגם כאן, יכול המשתמש לייצר לעצמו את הרכב הגוונים המתאים לו.

ציפור שחורה

קונספט חדשני יתקיים לראשונה במסגרת אירועי היריד לפיו עמותת הכוריאוגרפים תשתתף בביתן שתקים ביריד. בביתן יוצגו כ 40 יצירות פרפורמנס, מופעי מחול ווידאו ארט ייחודיות. למעשה, תהיה זו הפעם הראשונה בה יוצגו המחול והמופעים השונים בשורה אחת עם יצירות אמנות יקרות ערך, וכמו היצירות – כך גם המופעים יועמדו למכירה. המעוניינים, יוכלו לרכוש את המופעים לטובת מיצגים בגלריות, במוזאונים, בהופעות ובבתים  פרטיים. 

אופנה שבין עבר ועתיד

חברת הטכנולוגיה 'קורנית דיגיטל', המתמחה בפיתוח ויצור מכונות להדפסה מתקדמת על טקסטיל, חברה לבית האופנה המתחדש 'משכית' לפרויקט אמנותי מיוחד השואב השראה מרקמות מסורתיות השלובות כחוט השני בתרבות המקומית. שמלת כלה מראשית המאה ה-20 בתימן, שהושאלה מאוסף מוזיאון ישראל בירושלים, שימשה כהשראה לפרויקט. הרקמה צולמה, נסרקה ואז עוצבה מחדש על ידי בית האופנה ומוקמה במלאכת מחשבת על גבי שמלות הערב העכשוויות של בית האופנה.

הרקמה שעוצבה מחדש הודפסה בטכנולוגיה החדשנית והייחודית על גבי בד ג'ינס עדכניים וביחד העניקה מראה מתעתע של 'רקמה דיגיטלית' המגשר בין עולם אופנת העילית לעולם הדיגיטלי. בפרויקט, שלוש מערכות לבוש הכוללות שמלות ערב, מעיל מדבר, מכנסיים ותיק.

(שיתוף פעולה מעניין צילום ירדן רוקח)
בין עבר והווה (צילום ירדן רוקח)

משחק חוץ

נועה קלגסבלד, אמנית צעריה בת 27, היא בוגרת מגמת האמנות הרב תחומית במכללת שנקר מהשנה שעברה. עבודותיה מתמקדות ביחסים המורכבים שבין צלם ומצולם – כשהיא פועלת משני צדי העדשה: כצלמת וכמצולמת. הסדרה 'משחק חוץ', אותה תציג ביריד, מתרחשת בזירת עולם הכדורגל הגברי ועוסקת בדינמיקה מגדרית ובקושי למצוא את מקומה בתוכו כאישה ובכלל. כחובבת כדורגל מושבעת, היא בוחנת בעבודותיה את הסוגיות הללו מכמה זוויות: דרך אווירת השכונה, חברי הקבוצה, הכדור בו הם משחקים, כאישה וכצלמת. 

כדורגל של נועה קלגסבלד צבע טרי
עבודה של נועה קלגסבלד צבע טרי

מחיר כניסה: 55 שקלים / מחיר לבעלי כרטיס דיגיתל: 43 שקלים.

יריד צבע טרי, מייסודן של יפעת גוריון ושרון טילינגר, בשיתוף חברת התוכן וההפקה היצירתית פאזה, הוא אירוע האמנות השנתי הגדול והמשפיע ביותר בישראל. היריד מהווה נקודת מפגש בין שוחרי אמנות והקהל הרחב לבין אמנים ומעצבים ואנשי מקצוע מהתחום, ומאפשר רכישת עבודות של מיטב האמנים בני זמננו. יריד צבע טרי מספק בכל שנה תמונת מצב של שדות האמנות והעיצוב הישראלים.

היריד מתקיים בתמיכת קבוצת UBS  העולמית, מנהלת ההון הגדולה בעולם, ובשיתוף עיריית תל-אביב-יפו ואקספו תל-אביב.

אולי יעניין אותך גם...